Ce este un invertor solar - Informații utile pentru cei interesați de energia solară

Ce este un invertor solar - Informații utile pentru cei interesați de energia solară
Interesul pentru folosirea unor dispozitive electrice chiar și în locurile în care nu există rețea centralizată de energie a devenit din ce în ce mai mare în prezent. Mulți proprietari au luat în considerare obținerea energiei electrice necesare prin montarea unor panouri solare fotovoltaice, așa că s-a impus de la sine înțeles obținerea unor informații corecte despre această tehnologie și despre componentele sale. Cum fără un invertor adecvat nu se poate obține transformarea energiei solare continue în energie alternativă, a devenit de maximă importanță cunoașterea tuturor detaliilor cu privire la acest dispozitiv. Beneficiile invertorului sunt numeroase, putând fi amintite câteva dintre ele: eficiență energetică sporită, costuri reduse cu energia electrică, sursă de energie regenerabilă și sustenabilă, fiabilitate, durabilitate, instalarea ușoară pentru persoane calificate, compatibilitatea cu alte sisteme.  

Astfel, în articolul de mai jos vei descoperi ce este un invertor și care sunt componentele sale, vei afla un scurt istoric al acestui produs, care este rolul său și cum funcționează, vei învăța lucruri utile despre tipurile de invertoare existente pe piață, la ce sunt utilizate, prcum și modul în care vei putea să faci alegerea potrivită pentru a te bucura de toate beneficiile invertorului. 

 

Cuprins:

1. Ce este un invertor solar și din ce este format?

1.1. Ce rol are un invertor?

1.2. Cum funcționează un invertor solar?

1.3. Avantajele și dezavantajele invertorului solar

2. Tipuri de invertoare

2.1. Tipuri de invertoare după caracteristicile de ieșire

2.2. Tipuri de invertoare după tipul sursei de curent

2.3. Tipuri de invertoare după caracteristicile rețelei de branșament

2.4. La ce se folosește invertorul?

3. Alegerea corectă a unui invertor solar

 

 

1. Ce este un invertor solar și din ce este format?

 

Invertorul solar este un dispozitiv care preia curentul continuu ce a fost produs de panourile solare fotovoltaice și îl transformă în curent alternativ, acesta putând fi utilizat fără probleme acasă sau la locul de muncă. Practic, transformă energia rezultată din panourile solare într-o formă de electricitate ce poate fi folosită comercial. Acest produs este o componentă a unui kit fotovoltaic și permite funcționarea sa optimă. 

 

Invertorul este alcătuit dintr-un sistem de mecanisme complex, acestea regăsindu-se în interiorul dispozitivului:

  • microcontroller care are rolul de a controla oprirea și pornirea semnalelor, asigurând un flux continuu de curent și prevenind supravoltajul;
  • tranzistorul bipolar de joncțiune are rolul de a regla semnalele electrice, de a amplifica și de a transmite fluxul de energie electrică și este denumit bipolar, pentru că se referă la conducția realizată de două tipuri de purtători de sarcină electrică;
  • puntea electrică H permite aplicarea unei tensiuni pe o sarcină în orice sens;
  • tranzistorul cu efect de câmp sau unipolar comandă intensitatea curentului electric într-un circuit și este compus din trei terminale (sursă, drenă, poartă);
  • transformatorul aduce tensiunea convertită la valorile necesare pentru a utiliza electricitatea practic.

 

1.1. Ce rol are un invertor?

În funcție de aplicațiile în care este folosit, invertorul are diferite roluri. În ceea ce privește utilizarea unui aparat de aer condiționat (dotat cu o tehnologie inverter) este posibil să fie dotat cu inverter, care are rolul de a opri dispozitivul când atinge temperatura ce a fost setată prin termostat sau de a-l porni, ceea ce înseamnă că acest dispozitiv controlează viteza electromotorului și randamentului funcțiilor de răcire și încălzire. În acest mod dispar fluctuațiile de sarcină. Dacă este vorba despre un generator de joasă tensiune care este dotat cu un invertor, atunci nu mai este nevoie de existența unui stabilizator de tensiune pentru că aparatul va detecta întreruperile de energie sau fluctuațiile și va porni automat. 

 

1.2. Cum funcționează un invertor solar?

 

Principiul de funcționare a invertorului este unul relativ simplu. Practic, energia solară captată de panouri este trimisă la invertor sau poate să fie captată într-o baterie pentru folosirea ei mai târziu. În primul caz, când este trimisă către invertor, acesta o preia și o transformă în curent alternativ, cu ajutorul căruia sunt alimentate aparatele electrocasnice și electronice din gospodărie. 

 

1.3. Avantajele și dezavantajele invertorului solar

 

Printre avantajele invertorului solar pot fi amintite:

  • energia solară scade efectul de seră;
  • reducerea facturilor la electricitate;
  • este o sursă viabilă de energie;
  • ajută consumatorii mari de energie electrică;
  • este ușor de configurat și de instalat;
  • se întreține simplu.
 

Există și unele dezavantaje ce pot fi menționate, cum ar fi prețul mai mare, are nevoie de energie solară pentru a genera electricitate, necesită un spațiu mai mare pentru montarea panourilor solare, are nevoie de baterie pentru funcționarea nocturnă.

 

 

2. Tipuri de invertoare

 

Pe piață există mai multe tipuri de invertoare, clasificate după caracteristicile de ieșire, după tipul sursei de curent sau după caracteristicile rețelei de branșament. În funcție de necesități se va alege invertorul potrivit, în așa fel încât să nu se facă cheltuieli costisitoare și dispozitivul să-și atingă scopul pentru care a fost preferat. 

 

2.1. Tipuri de invertoare după caracteristicile de ieșire

 

După caracteristicile de ieșire se pot evidenția două tipuri de invertoare (cu undă sinusoidală pură și cu undă sinusoidală modificată). Această clasificare face trimitere la modul în care energia obținută din panourile solare este trimisă din invertor către dispozitivele pe care le alimentează. 

 

Invertorul cu undă sinusoidală pură presupune realizarea facilă a comutării polarităților plus și minus între cablurile de alimentare și reducerea sau creșterea treptată a tensiunii. Invertorul cu undă sinusoidală modificată este deosebit de primul, pentru că ieșirea curentului este neregulată și are distorsiuni care sunt cauzate de creșterea și scăderea tensiunii pentru comutarea polarității care se fac într-un mod diferit. Acest tip de invertor se adresează consumatorilor mici de energie electrică, iar prețul este mai accesibil comparativ cu investiția presupusă de invertoarele cu undă sinusoidală pură. 

 

2.2. Tipuri de invertoare după tipul sursei de curent

 

După tipul sursei de curent se pot identifica invertoarele de rețea (sau de tensiune) și invertoarele de baterii (unidirecționale sau bidirecționale). Invertoarele de rețea se utilizează pentru alimentarea unor dispozitive precum panourile fotovoltaice sau generatoarele de curent. Se remarcă prin eficiența energetică de până la 98%. De remarcat este faptul că atunci când se întrerupe legătura cu sistemul energetic, invertorul de rețea se deconectează automat. Specialiștii atrag atenția că se pot obține performanțe excelente doar dacă invertorul de acest tip are o putere de ieșire apropiată de valoarea nominală a generatorului.

 

Invertoarele de baterii trebuie alese în funcție de puterea maximă a consumatorilor de curent, dar și de tensiunea bateriei și regimul în care se vor utiliza consumatorii diverși. Invertoarele unidirecționale au rolul de a prelua curentul continuu de la bornele de acumulatori și de a realiza conversia în curent alternativ. Invertoarele bidirecționale fac același lucru și, în plus, asigură controlul tensiunii și curentului utilizat pentru încărcarea bateriei de acumulatori.

 

2.3. Tipuri de invertoare după caracteristicile rețelei de branșament

După caracteristicile rețelei de branșament există invertoare monofazice și trifazice. În cazul invertoarelor monofazice, transportul curentului continuu transformat în curent alternativ se realizează printr-un singur circuit. Produsele de acest tip sunt compatibile cu o rețea ce folosește un sistem monofazat și sunt mai ieftine. În cazul invertoarelor trifazice se realizează transformarea curentului monofazic în trifazic și acest lucru permite o distribuire mai mare de energie. Avantajul acestui tip de invertor este că poate fi folosit și pentru o rețea monofazică. Este mai ales utilizat în domeniul industrial sau în cel rezidențial, dacă există consumatori mari de energie. 

 

2.4. La ce se folosește invertorul?

 

Invertorul se folosește în diferite aplicații, ceea ce îl face să fie un dispozitiv extrem de important în viața omului modern. Printre aceste aplicații pot fi menționate transformarea curentului generat de o baterie auto, alimentarea cu energie electrică a consumatorilor obținută din panourile solare, funcționarea aerului condiționat sau diferite activități ce țin de sudură, în pompe, transportoare, mixere, extrudere etc. 

 

 

3. Alegerea corectă a unui invertor solar

 

Alegerea unui invertor solar de bună calitate, care să reziste și să dureze mult timp poate fi dificilă, deoarece pe piață există diferite tipuri de astfel de produse, fiecare având caracteristicile proprii și aplicațiile în diferite domenii de activitate. Astfel, specialiștii recomandă ca alegerea invertorului potrivit să se facă în deplină cunoștință de cauză, doar după ce au fost făcute cercetări în acest sens, au fost citite chiar și recenzii ale altor clienți satisfăcuți de produsele achiziționate. Unele aspecte sunt foarte importante în acest sens, după cum urmează:

 
  • Tipul invertorului este un criteriu de luat în considerare de către orice cumpărător. Astfel, se poate opta pentru invertor on-grid (nu are baterie solară, este conectat la rețeaua națională, are controller, oprește sistemul în caz de pană de curent, iar când se obține un surplus de energie, acesta este transmis către rețea), off-grid (funcționează în mod independent, în zone izolate, care nu sunt racordate la rețeaua electrică centralizată) și hibrid (pot stoca energia, o pot transmite în rețeaua națională folosesc energia pentru autoconsum);
  •  
  • Capacitatea invertorului solar poate să pună dificultăți celor care se gândesc să cumpere. Sfatul în acest sens este să se opteze pentru un dispozitiv care să gestioneze eficient puterea maximă pe care o vor produce panourile fotovoltaice pe care le deține persoana în cauză. Înainte de a face alegerea ar fi indicat să se consulte un specialist;
  •  
  • Sistemul de răcire este o componentă ce nu ar trebui să lipsească invertorului ales, pentru că el are rolul de a-l răci atunci când se supraîncălzește din cauza soarelui sau a procesului de lucru;
  •  
  • Rezistența la intemperii este un alt aspect de urmărit pentru a nu regreta mai târziu. În cazul în care invertorul are o rezistență sporită în acest sens, se permite plasarea lui în diferite locuri, dar dacă nu are, atunci este util să fie introdus într-o cutie rezistentă, care să-l protejeze și care va aduce costuri suplimentare la investiția inițială. Așadar, pentru a avea o durată de viață foarte mare, invertorul trebuie să fie securizat;
  •  
  • Afișajul invertorului solar va oferi informații necesare proprietarului. Există unele modele care sunt dotate cu tehnologie ce permite monitorizarea de la distanță. Printre informațiile ce pot fi oferite se numără: timpul în care sistemul produce energie, numărul de kilowați produși în prezent, cantitatea de energie pe care o produce zilnic. Invertoarele ar trebui să aibă în componență și leduri pentru a arăta dacă sunt pornite, oprite sau au rămas în stand-by, acest lucru ușurând folosirea lor;
  •  
  • Prețul este un criteriu esențial, deoarece unele produse sunt mai scumpe decât altele. Ceea ce trebuie știut, însă, este faptul că invertoarele solare nu sunt deloc ieftine, așa că trebuie să existe un buget generos în acest sens pentru a deține un invertor de calitate. Pe de altă parte, un invertor mai scump presupune economisirea unor sume importante la factura lunară de curent;
  •  
  • În comerț pot fi găsite invertoare rezidențiale sau invertoare comerciale. Nu are rost să se achiziționeze ultimul tip de invertor pentru o casă, deoarece este mai mare și are randament net superior, însă devine opțiunea potrivită pentru uzul comercial;
  •  
  • Garanția oferită de producător este un alt aspect important încă din momentul în care va fi ales invertorul. Majoritatea acestor produse au o durată de viață foarte lungă, așa că sunt considerate investiții excelente. Garanția poate dura între 5 și 12 ani, existând și posibilitatea de a o extinde pentru un cost suplimentar;
  •  
  • Întreținerea trebuie să fie ușoară și necostisitoare. Invertoarele solare au o durată de viață mare, însă trebuie să fie întreținute cel puțin o dată pe an pentru a funcționa optim. Inspectarea invertorului nu trebuie să se realizeze de către proprietar, ci de experți în domeniu.  
 

În concluzie, cel mai bun invertor pentru sistemul de panouri solare trebuie ales în deplină cunoștință de cauză, ținând cont de recomandările unui specialist în domeniu, care va oferi toate informațiile de care este nevoie, dar și de unele criterii esențiale în acest sens. Dispozitivul trebuie să fie compatibil cu panourile sau echipamentele deținute și să se evite orice improvizație care poate duce la accidente periculoase sau la distrugerea produselor achiziționate.

 

Surse foto:

unsplash.com

ro.pinterest.com

Suport clienti Luni - Vineri 9:00 - 17:30

0215558343 0746288208 office@dexo.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!